Я тішуся, що я проживаю в Чернівцях (прозові роздуми)

Я тішуся, що проживаю не у великому Парижі. Навіть не в маленькому. Я тішуся, що я проживаю не у Відні й не в Лондоні. Я тішуся, що я проживаю в Чернівцях.

Коли до мене приїздять гості з інших міст, вони символічно й риторично звертаються «Боже, яке гарне місто!». І в мені з'являється буря, штормить й буревієм підносить до небес. Навіть, коли я падаю після водевілю емоцій долі, мені втішно… Я тішуся, що я проживаю в Чернівцях.

Коли я приїжджаю до іншого міста, я насамперед шукаю схожості зі своїм, з Чернівцями, які закладені подекуди в архітектурі, де-не-де в назвах вулиць та площ, здебільшого проявлені в подихові асфальтованих та забетонованих доріг і тротуарів. І тріщини, розламини, ями та сміття схоже до чернівецького. Я бачу схожість навіть в людських обличчях трісковиків, розламщиків, ямарів і сміттярів. Але то схожість… В моєму місті інше. Я тішуся, що приживаю в Чернівцях.

Коли мені пропонують виїхати з міста, я погоджуюсь. Я люблю їздити подалі звідси. Бо захоплення від подорожі менше в стократ від захоплення повернення. Та й взагалі завжди й усюди подорож — це і є повернення. Хочеться же опісля комусь зі знайомих, близьких, родичів, рідних розповісти про досвідні набутки. І тоді ти повертаєшся, щоб розповісти, бо вони всі вдома. А ти у мандрах. Але повертаєшся, бачиш районні центри, сільські майдани, поля, луги… Я тішуся, що я проживаю в Чернівцях.

Коли мені пропонують переїхати з міста, я жахаюся. Я бунтую, протестую, революціоную та заперечую. Це схоже на біль — переїхати зі свого міста, полишити заради життя деінде бозна з ким, хтозна навіщо — це схоже на батьківський біль. Коли дитину полишають батьків, з'являється почуття втрати, розпачу, полишеності, безпорадності. Мені ж місто дає поради. Тому я споріднений з ним… Я тішуся, що я проживаю в Чернівцях.

 Коли мені кажуть, що є міста набагато кращі за Чернівці, я вірю. Мені хочеться навіть їх усі побачити. Але все одно таїться ота любов і палка потреба… І я тішуся, що я проживаю в Чернівцях.

4 коментарі

Ірина Голуб
Якось одного разу у Луцьку (я тоді вперше відвідала це місто) ми спитали у перехожого, як нам пройти до замку Любарата. Йому виявилося по дорозі, і ми розговорилися. Він питав, у яких містах ми ще побували, що бачили, те та се. А потім спитав, звідки ми. Ми відповіли, що з Чернівців. «Черновцы?!!! Черновцы — такой классный город!!! Эта ващще!!! Я там был!!! Там так афигенна!!! Там столько старых домов! Там ВСЕ! ДОМА! СТАРЫЕ!!! Не, ну Луцк — это так… Тоже красивый, но Черновцы!!! Черновцы — ЭТО БОМБА!!!» ))))))))
Він ще більше говорив, але суть, я думаю, зрозуміла )))
Коли ми з ним попрощалися, першим, що видав мій супутник, було: «Йуххху! Все, завтра їдемо у Чернівці!!!» ))))
Ірина Голуб
Сорі, не Любарата ), а Любарта ))
Лілія Шутяк
Така собі апологія Чернівцям…
Максим Козменко
О так! Це апологія.))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте