Думки і задуми виставки фотографій Румунії

Думати означає рефлексувати над процесами та діями, що мають місце навколо нас кожної миті й на кожному кроці. Занурюватися всередину, заглядати розумом до тилу, захоплювати й задавлювати незнання. Думати є суцільним процесом «за».
Задум є конкретним проявом думання. Він є спрямованим, напрямленим, векторним. Мусить початися, мусить і втілитися, закінчитися. Задум є окресленим і виваженим способом приєднання до світової рефлексії. Задум є суцільним процесом «до».
А сьогодні я споглядав фотографії та людей на виставці знімків з Румунії від українських фотографів. Я думав про їхні твори, рефлексував над мовчазними портретами, силуетами і пейзажами. Поринав у села й міста сусідньої країни. Сприймав відчуття поваги й товариства.
Власне Румунія як культурне явище викликає в мені щирість, захоплення і задоволення. Я в ній не був, щоб змогти підтвердити й прояснити причини цього захоплення. Я її бачив лише через паркан міждержавного кордону. Проте думка сягає глибоко й розстелюється широко.
Я створив собі задум помандрувати Румунією. Побувати в ній. Хоча б в одному місті. Хоча б в містечку. Це мій процес «до». Бо я хочу досягнути вершин рефлексії над культурою Румунії, дотягтися колориту, добитися знання, дописати ілюзію в реалії.
Це мій задум. У фотографів, які показали свої знімки в Художньому музеї, були свої задуми. Як було сказано авторами, це збірна виставка з багатьох відвідин Румунії. Там присутні різні жанри, стилі, об’єкти. Ідеї та погляди.
Інакше і бути не може! В кожного митця є очі, ними він дивиться. Чужі очі митцеві чужі.
Я думав над фотографіями. Рефлексував їхні сюжети. Розглядав і уявляв. І щось мене бентежило. Щось всередині сковувало й зачиняло останні двері перед пізнанням того задуму, що вкладався при створенні виставки. Все ж я чогось недогледів. Інакше задум був би для мене явним. А не уявним. Виставка ніби зачинилася за моєю спиною і я більше не можу подивитися до її зали.
Вийшов з музею і закортіло втілювати свої задуми, багато задумів, безліч задумів, усі задуми в реальність.
Хм. Вдома вже додумував про зміст знімків. Задумався. А можливо саме це і був такий задум фотографів на виставці – суцільний процес «до»… Додумати.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте