Про мистецтво та мій погляд

Мистецтво величне! Мистецтво глибинне!
Воно показує дійсність, але воно ніколи не показує ту об’єктивну дійсність, яку думає, що показує митець. Воно показує дійсність митця.
Це відомі сентенції. Кожен творить душею. І будь-яке відтворювальне мистецтво є не просто відблиском зовнішніх щодо людини об’єктів, а саме від-творенням (від творчості, тобто від мого вміння), від-ображенням (від образу, що є) речей у світі.
І немає в мистецтві ніяких об’єктів. І немає об’єктивного світу. Бо мистецтво показує дійсність, пройняту душевним неспокоєм митця.
Напрями мистецтва є загальною академічною характеристикою основних шляхів пошуку та представлення художником (мається на увазі будь-хто з митців) світу. Вони різні. Але сьогодні…
Але сьогодні панує тотальне нівелювання рамок, методів, законів, правил, першооснов. І кожен в сучасному мистецькому суспільстві норовить виступити проти попередників з власним вималюваним шляхом, представивши його оригінальним, особливим, своєрідним, єдиним, а, отже, цікавим. Сьогодні вислів Арістотеля «Платон мій друг, та істина дорожча» мутується в гасло «Платон мій друг, то й що?».
Виникає в мене враження, що саме в ці роки ХХІ століття, коли мистецтво переживає свій тотальний, масовий, глобальний, пансуспільний екстаз, так як переважна більшість мешканців вищого ешелону держав (веду мову про розвинені країни та країни, що розвиваються) будь-що намагаються відстояти право називатися митцями. НТР (науково-технічна революція) дала їм зброю для опору традиціям і боротьби за незрозумілу мету. Хіба не зустрічаються серед нас ті, що пнуться на сцену співати, не маючи ні голосу, ні слуху, ні толерантності (наприклад, телешоу «Україна має таланти», «Суперзірка», «Караоке на майдані» тощо), або ж гарцювати на сцені конеподібно, називаючи це танцями (наприклад, те ж «Україна має таланти», «Танцюють всі»). Люди повірили в мистецтво, — нічого не маю проти, — але переоцінили себе в ньому.
У кожній сфері мистецтва були, є і будуть ентузіасти, піонери, авангардисти і класики. Сучасність диктує волю та свободу вибору. Хіба це добре? Французький митець і філософ Сартр висловлював щодо цього дещо зворотню емоцію «Людина приречена на свободу». Отже, не треба шукати свободи, бо вона апріорно наша.
Може тому й виникають всі ті напрями, які люди формують кожні десять років та називають їх проявами внутрішнього бачення, психологічного переживання, психічного стану, підсвідомих вибриків? Вони ніби важелі людської свободи, повідки її незалежності. Якась така залежність є в нас до обмежування своєї волі. Якась мазохіська тяга бути закритим від життя, бути закиненим в ностальгію, бути полишеним вибору, отже й відповідальності.
Простий умовивід прояснює злегка ситуацію виникнення великої кількості відгалужень в мистецтві. Адже людина не хоче бути відповідальною за свої роботи, боїться потрапити під шквал критики й цензури від представників раніше сформованої течії в мистецтві, представляючи їм своє творіння. Тому й проголошує себе новатором нового, маргінального, отже, нечіткого стилю в творчості, виступає месією течії майбутнього.
А мені здається, що така людина безвідповідальна, лінива та просто неввічлива. Відповідальність за мистецтво як вищий прояв культури не несе, бо не відає минулими знаннями й тонкощами цієї галузі. Лінь просякає нею, бо не хоче засвоїти ази прийнятих норм, методів, законів, жанрів, які формувалися здавна й успішно зарекомендували себе в духовній культурі людства; легше проголосити все старе віджитим і нікому не потрібним, а майбутнє означити нечітким, свавільним та випадковим. А ввічливість також зникає, якщо зникає виховання класичними правилами, бо ж вони стають старими й нікому вже не потрібними.
І вся ця критика виплескується мною після ознайомлення з основними течіями в художньому мистецтві. Їх так багато, а деякі настільки схожі одне на одного, що задався питанням, як же розмежувати одне від іншого? Як характеризувати їх, не вдаючись до суб’єктивного поділу? Напевно, відповідь була дана мені вже на початку цього есе – мистецтво показує дійсність митця. Тому й вибір його течії я можу вільно характеризувати та поділяти на власний розсуд. Хіба не маю на це право?

13 коментарів

Катерина Вілігорська
У кожного своє розуміння і часто воно відрізняється навіть від задумки митця.Але тим не менш митець опосередковано повпливав на людину. Значить мета створення була досягута.
Максим Козменко
Бувають випадки, коли митець дає на розгляд і розсуд людей якийсь твір, стверджуючи, що він не очікує ніякого розуміння й схвалення від них. Тобто займає абсолютну й категорично нейтральну позицію щодо свого впливу. Яка ж тоді мета його твору? Це ніби «писати в шухляду», але так, щоб усі знали ;)
Катерина Вілігорська
Згідна. Пишеш в першу чергу «для себе», а думка людей не дуже впливає на тебе або ідею твору, але чого ж пишеш? Хочеш донести до зовнішнього світу якесь повідомлення. Це і є мета.
Максим Козменко
Я поділяю Вашу думку «донести до зовнішнього світу якесь повідомлення». Хоча б якесь. Хоча б якесеньке. Але яке б мало мету, могло сколихнути й підштовхнути в думці, в серці споглядача.
Катерина Вілігорська
) Так, так, це я і мала на увазі. А як Вам виставки в PinchukArtCentre? Частіше там представники західної культури та їх інсталяції, суттєво відрізняються від виставок наших співвітчизників. Мабуть національність теж відіграє вагому роль в мистецттві.
Максим Козменко
За виставками в PinchukArtCentre не стежу, але в поле зору потрапляли декілька презентацій (навіть не можу їх конкретно описати, бо залишилися загальне враження), які саме показували різноманіття авторських прагнень донести щось і змусити глядача задуматись. То були абстрактні інсталяції, імпресіоніські картини, сюрреалістичні твори. Запам'яталося, що кожен автор міг описати досить чітко свою роботу й дати їй чітке визначення… Національність, як казав в одному інтрев'ю російський фотохудожник Сєлєзньов, таки має значення, бо європейському, наприклад, митцеві не потрібно пояснювати своїх робіт, там люди мислять візуальними категоріями. А ми хочемо розуміння :)
Катерина Вілігорська
Дуже цікаво. Дякую Вам за даний допис та conversation)))
Юлія Червенюк
Ваш погляд на мистецтво мені до душі)
Максим Козменко
Ми однодумці!!!
Юлія Червенюк
еге ж)
Юлія Червенюк
я навіть перепостила собі в групу ВК, де зібрані всі мої творчі доробки :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте